Vermouth er nok ikke noget de fleste har det store kendskab til. I de gode gamle dage med James Bond, der var det vist noget med shaken not stirred som han fortræk sin Dry Martini på. Det var en særdeles god markedsføring for Vermouth som jo indgår i en god klassisk Dry Martini – hvad er nu det nu lige Vermouth er og hvorfor rykker det så meget for tiden? Du har måske har du allerede stødt på gamle klassikere som Martini og Noilly Prat i supermarkedet – lidt støvede brands som havde deres storhedstid i 70-80’erne. Dengang havde især Martini stor succes med at brande sig som en moderne drink, og man serverede typisk Martini’s Blanco Vermouth sammen med sprite eller anden sød boblende drik som en velkomstdrink. Men Vermouth er dog meget mere og siden da er der dog sket en hel del og i dag er Vermouth som kategori i vinbranchen i fuld fremdrift – noget af det mest trendy på de københavnske cocktailbarer og restauranter. Vermouth er ikke bare en krydret hedvin – det er moderne drink som kan nydes både rent, i mad samt naturligvis i drinks og cocktails.
Vermouth har fået sit navn fra det tyske ord Wermut, det tyske ord for malurt, som henviser til at man i gamle dage bruge malurt som smagsgiver og ingrediens i vinen, både for at skjule den ofte tvivlsomme kvalitet vinen bestod af – men også for de medicinske egenskaber malurten byder på. Det er iøvrigt den samme ingrediens vi finder i Absinte i dag – men altså ikke længere i Vermouth og slet ikke i de mængder man tidligere anvendte. Navnet er dog blevet hængende. De billigste Vermouths koster fra 50-60 kr i det lokale supermarked, men skal du have en god smagsoplevelse som har mere karakter og dybde vil en flaske typisk koste mellem 150-250 kr. Prøv gerne gode kendte brands som Antica Formula, Carpano, Berto, Belsazar, Dolin, Del Professore, Cocchi eller Drapo. Hos den danske importør, Sprit & Co finder man et stort udvalg af Vermouth.
I dag er det typisk Frankrig og Italien som er de førende på markedet, og her man finder flere hundrede producenter – hvoraf ca. 40-50 af dem er at finde på hylderne her i Danmark. Mange producenter har været i gang i flere generationer og sætter en store ære i at opretholde en høj kvalitet i deres produkt. De bedste brands f.eks. Del Professore Vermouth er oplagt at nyde ren som den er, men også god i cocktails. Drikker man dog deres eksklusive variant lavet på ægte Barolo vin, så bør man blot nyde den ren. Generelt kan Vermouth nydes til desserten, i stedet for et glas vin på terrassen eller som ingrediens i en lækker cocktail – En Negroni er oplagt.
Opskrift på Negroni:
4,5 cl Geranium Gin
4,5 cl Berto Bitter (alternativt Campari, eller Aperol for en lettere udgave)
5 cl Berto Vermouth Rosso
Alle ingredienser hældes i et rocks glas fyldt med isterninger og så røres der godt rundt med en barske til glasset er godt koldt og det dugger på ydersiden.
Recent Comments