Mini Guide til Ophavsret

CpbCph  > Tanker >  Mini Guide til Ophavsret
0 Comments

Hele feltet om ophavsret er ekstremt omfattende, så følgende er bare en mini guide til dig, der gerne vil vide havd du må, og hvad du ikke må viderebringe, videreformidle – særligt i form af billeder og tekster.

Hvad ophavsret

Ophavsret er kort fortalt retten til det skabte værk. Værket kan være noget unikt musik, skulptur, billede eller tekst. Selve det juridiske grundlag for det finder du i bkendtgørelsen og lov om ophavsret. Det kan hurtigt blive ret teknik med paragrafer til højre og venstre, hvorfor det er udpenslet i et format, hvor du også kan stille spørgsmål på hjemmesiden om ophavsret her>> 

Hvordan får jeg ophavsret

Det fede ved denne lovgivning er at den langt hen af vejen fungerer automatisk. Det vil sige at skaber du en tekst som du lægger online på din hjemmeside eller tager et smukt billede i en offentlig skov og lægger på din hjemmeside – så er du automatisk dækket af loven om ophavsret.

Ophavsret erstatning

Når først du har retten til det skabte værk, har du også ret til erstatning hvis nogen misbruger det du har skabt. Det vil sige – at hvis nogen kopierer dit billede og lægger det eksempelvis online på deres hjemmeside eller på et socialt medie, så har du ret til erstatning. Selve processen om hvordan du opnår denne erstatning er lidt for omfattende til denne mini-guide – men det korte af de lange er at det er muligt

Ophavsret til fotos

Ethvert foto som du selv har taget på din egen private grund eller på et offentligt tilgængeligt område har du ophavsret til. Bruger du selv andre billeder skal du sikre dig du har retten til det fra ophavspersonen.

Ophavsret til tekster

Har du selv skabt teksten – må andre ikke kopiere teksten i 1:1 format. Det betyder ikke at andre ikke må finde inspiration i din tekst og omskrive den, for det sker hele tiden – og dermed er der skabt et nyt værk.

Billeder og musik uden ophavsret

På nogle hjemmesider kan du du finde billeder og musik uden ophavsret. Det vil sige at den oprindelige skaber har stillet sine billeder eller musik til rådighed gennem en form for licensiering. Det betyder at du i teorien må bruge det – men vær særligt opmærksom på at det rent faktisk er ophavsretsmanden, der har gjort det tilgængeligt, og ikke bare “en eller anden” som har uploadet det og sat det til at være “uden ophavsret”

Ophavsret eller copyright

Ophavsret eller copyright dækker ofte over det samme udtryk. På mange hjemmesider vil du se et copyright logo og så et årstal. I Danmark er det ikke nødvendigt for at du er beskyttet i forhold til ophavsretten.